Vad gäller för kemiska ämnen?
För kemiska ämnen är Tillägg C, enligt kompletterande förordning (2021/2139) central. Tillägg C hänvisar till befintlig EU-lagstiftning som reglerar farliga ämnen inom EU, men det finns några viktiga skillnader. I tillägget specificeras inga koncentrationsgränser, vilket innebär att det är svårt för företag att bedöma vilken gräns som kan anses vara rimlig. För två av kraven (a), (b) förtydligas att oavsiktliga spårföreningar och avsiktligt tillsatta ämnen undantas, men övriga krav indikerar ett totalförbud för listade ämnen. Ett totalförbud är väldigt svårt att uppfylla och ställer stora krav på t.ex. analysmetoder.
Ämnen på kandidatförteckningen (f) är idag inte förbjudna att använda enligt REACH-förordningen, utan är förenat med en informationsplikt om en vara innehåller mer än 0,1 % (w/w) av ett listat ämne. Ämnen med stora betänkligheter, så kallade SVHC-ämnen (från engelskans Substances of Very High Concern) (g) är inte heller förbjudna att använda enligt REACH-förordningen utan innebär endast att dessa ämnen kan komma att upptas på kandidatförteckningen och på sikt bli föremål för begränsningar eller tillstånd. Aven dessa ämnen blir förbjudna enligt punkt g i Taxonomin.
I dagsläget finns det drygt 22 500 ämnen registrerade inom EU och mer än hälften av dessa är klassificerade som farliga för människa och/eller miljö[1], det är dock oklart hur många av dessa ämnen som uppfyller SVHC-kriterierna. Många av dessa ämnen saknar också harmoniserad klassificering inom EU, vilket innebär att förbudet bygger på industrins egenklassificeringar av ämnena.
Kriterierna (f) och (g) har båda skrivelsen ”utom om användningen av dem bevisligen är nödvändiga för samhället, vilket öppnar upp för en avvikelsehantering av ämnen som är nödvändiga och som inte kan ersättas av mindre farliga ämnen. Det är dock i dagsläget inte specificerat vilken typ av dokumentation som är nödvändig för att påvisa att ett ämne är nödvändig för samhället.
[1] https://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/giftfri-miljo/
Tillägg C
Verksamheten leder inte till tillverkning, utsläppande på marknaden eller användning av följande ämnen, varken för sig, i blandningar eller som beståndsdelar i varor:
(a) POPs-förordningen (reglerar långlivade organiska föreningar) ((EU) nr 2019/1021) – Avser ämnen på Bilaga I och II, undantar oavsiktliga spårföreningar,
(b) Kvicksilverförordningen ((EU nr 2017/852) – Avser avsiktlig tillsatta ämnen enligt definitionen i artikel 2,
(d) RoHS-direktivet (reglerar elektriska och elektroniska produkter) (2011/65/EU) – Omfattar vissa undantag,
(e) REACH-förordningen ((EG) nr 1907/2006), bilaga XVII (begränsade ämnen) – Om villkoren i bilagan inte är uppfyllda,
(f) REACH-förordningen (kandidatförteckningen) – Utom om användningen av dem bevisligen är nödvändig för samhället,
(g) REACH-förordningen (artikel 57) – Avser ämnen som uppfyller SVHC-kriterierna (Substances of Very High Concern), utom om användningen av dem bevisligen är nödvändig för samhället.